Heb jij deze levensgevaarlijke bloemen wel eens in huis?

Bijna iedereen heeft wel bloemen in huis staan, ze staan namelijk ook prachtig. Je hebt van iemand een bos bloemen gekregen en die wil je natuurlijk in mooie vaas op tafel zetten, want eerlijk is eerlijk een bos bloemen zorgt ervoor dat je huis weer straalt. Maar het is ook belangrijk om te weten dat sommige bloemen super giftig voor je huisdieren kunnen zijn. Dat zijn bloemen waar niet veel mensen het van wisten.

Rond Pasen hebben heel veel mensen hele mooie lelies in hun huis staan. Het zijn ook gewoon prachtige bloemen, maar voor je trouwe viervoeter zijn deze bloemen super schadelijk. Ze kunnen namelijk voor hartritmestoornissen zorgen maar ook nog voor nierfalen. Het is slecht voor honden en katten en als ze hiervan eten kunnen ze allebei sterven. Het is vooral slecht voor katten, want die worden door de geur aangetrokken.

Het komt daardoor weleens voor dat katten aan de lelies ruiken, likken of in het ergste geval zelfs kauwen. De stof die voor katten zo giftig is, is jammer genoeg nog niet bekend. Het is wel bekend dat de giftige stof zich over de hele plant bevindt. Het oplikken van het stuifmeel kan voor de katten al gevaarlijk zijn, dit gif zorgt namelijk voor acute nierfalen.

Op de volgende pagina lees je wat de gevolgen van een lelievergiftiging kunnen zijn. Het is zeer belangrijk om te weten wat de gevolgen kunnen zijn, want je moet weten hoe je moet handelen en wat de symptomen kunnen zijn.

Je weet nu al dat moet oppassen met alle soorten lelies. De lelies met familie van een Latijnse naam zijn gevaarlijker voor je huisdieren. Voor de katten gaat het dan vooral om de Hemerocallis en de Liliaceae. De meeste gevolgen bij een vergiftiging kunnen zijn:

  • Dat ze extreem sloom zijn.
  • Dat ze geen eetlust meer hebben.
  • Dat ze extra veel plassen en daardoor ook extra veel drinken.
  • Dat ze last hebben van uitdroging.
  • Dat ze veel moeten braken.
  • Dat ze last hebben van coördinatiestoornissen.
  • Dat ze heel veel trillen
  • Dat ze epilepsieaanvallen krijgen.
  • Dat ze in een later stadium helemaal stoppen met urineren.

Als hiervan sprake is, moet je naar de dierenarts gaan, want de dierenarts kan voelen of de nieren opgezwollen of pijnlijk zijn. Als je niet op tijd naar de dierenarts gaat dan kunnen de katten eraan sterven. Dus let hierop en herken de bovenstaande symptomen op tijd!

Deel dit bericht met je familie en vrienden, want nog niet veel mensen weten dat deze planten zo slecht voor je huisdieren kunnen zijn. n!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *