Bijna iedere vrouw maakt deze fouten als het gaat om tampons… DIT zijn de juiste manieren!

Maandelijks heb je weer last van je periode: de ongesteldheid. Dat is heel vervelend, bij de ene vrouw is het erger dan bij de andere. De lasten hiervan zijn overigens grotendeels goed op te lossen. Denk hierbij aan het gebruik van maandverband, ibuprofens en Alevepilletjes, maar ook tampons. Met een tampon kan je redelijk wat bloed tegenhouden. Het is dan alleen wel belangrijk dat je die tampon goed draagt.

Wat veel vrouwen misschien niet weten is dat er in het doosje van de tampons een gebruiksaanwijzing is toegevoegd. Veel vrouwen hebben alleen geen zin om die gebruiksaanwijzing te lezen, maar misschien is het toch wel slim om te doen. Heel veel vrouwen gebruiken hun tampon namelijk verkeerd. De gebruiksaanwijzing is erg duidelijk en bevat naast tekst duidelijke plaatjes over de manier waarop je de tampon in moet brengen.

De veelgemaakte fouten bij het gebruik van tampons zijn:

  1. De tampons worden in de douche/badkamer bewaard.  Dit is een veelgemaakte fout en dat is niet slim, want in een droge ruimte blijven de tampons veel langer fris dan in een vochtige ruimte. Zorg er dus voor dat de tampons worden bewaard in droge ruimtes.
  2. Alleen na het inbrengen van de tampon worden de handen gewassen. Het is belangrijk om ook voor het inbrengen van de tampon je handen te wassen. Op je hand kunnen namelijk erg veel bacteriën zitten, waardoor het wel zo fris is om deze vooraf te wassen.
  3. Een tampon waarvan de verpakking al is gescheurd wordt vooralsnog gebruikt. Als er een scheur in het plasticje van je tampon zit, betekent dit in veel gevallen dat de tampon in aanraking is geweest met bacteriën. Die bacteriën horen niet in je vagina. De bacteriën kunnen namelijk voor ontstekingen gaan zorgen, wat je uiteraard als vrouw niet wil hebben.
  4. Tijdens de menstruatie wordt maar een soort tampongrootte gebruikt. Het is erg belangrijk om tijdens het menstrueren verschillende soorten tampons te gebruiken. Zo gebruik je wanneer het wat erger is tampons die meer kunnen absorberen, bijvoorbeeld de supertampons. Dat is echt afhankelijk van de vrouw. De ene vrouw menstrueert nou eenmaal heviger dan de andere. Maar als het menstrueren veel minder is, kun je een minitampon gebruiken. Een minitampon gebruik je dan bijvoorbeeld tijdens de eerste en de laatste dagen van je menstruatie.
  5. Je gebruikt de hele dag dezelfde tampon.  Volgens de officiële “tamponrichtlijnen” zou je iedere vier uur een nieuwe tampon in moeten doen. Als je dat doet, verlaag je namelijk de kans op TSS. TSS is de afkorting voor Toxic Shock Syndrome. Dat is een chronische ziekte en dat betekent dat je daar nooit meer vanaf komt! Daarnaast tast deze ziekte de organen aan en dat kan uiteindelijk leiden tot orgaanuitval, wat de meest voorkomende doodsoorzaak is bij mensen die aan deze ziekte lijden.  Het is dus belangrijk om regelmatig van tampon de wisselen.
  6. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische/katoenen tampons. Deze tampons hebben veel voordelen.  Het dragen van katoenen tampons zorgt voor minder irritaties, het is gezonder voor je vagina en het is zelfs beter voor de boeren. De redenen hiervoor zijn de volgende redenen. Ten eerste is een katoenen tampon niet bespoten met bestrijdingsmiddelen,  iets waar de vagina erg blij van wordt. Uit onderzoekt blijkt namelijk dat vrouwen die katoenen tampons gebruiken minder kans hebben op vaginale irritaties dan vrouwen die ‘normale’ tampons gebruiken. Ten tweede bevatten ze meestal weinig tot geen synthetische materialen/parfum én de tampons zijn niet gebleekt. Echter, je moet dit altijd goed zelf controleren door de verpakking te lezen!

Het belangrijkste advies geldt dat je moet zorgen dat jouw vagina blij wordt van de tampon die je gebruikt want de menstruatie vraagt al zoveel van je lichaam. 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *